WeChain – CRYPTO TRADING

На 1 август,  стартира бета версията на една от първите изцяло децентрализирани борси за криптовалути – WeiDex. Тя е създадена от български екип и има за цел да направи търгуването с биткоини, етери и други криптовалути много по-сигурно, надеждно и анонимно.  Weidex е първата децентрализирана борса за дигитални валути в България и една от първите такива в Европа.
Потребителите на Weidex първоначално ще могат да обменят следните монети: EOS, TRON, VeChain, OMG, Icon и Golem.
 В последствие борсата ще поддържа всички видове ERC20 монети. Екипът на платформата има планове относно поддържането и на монети, които са базирани на Neo. Също така в плановете на екипа е разработката на cross-chain транзакции. Таксите в крипто-борсата Weidex ще бъдат от 0,1% до 0,2%.
За разлика от повечето борси, които съхраняват информацията за транзакциите на едно място, при WeiDex и други децентрализирани крипто борси (т.нар. DEX) всичко се съхранява разпределено при участниците в търговията, следвайки модела на самата блокчейн технология, на която е базиран биткоинът. По този начин борсата на практика не може да бъде хакната и информацията не може да се изгуби.
Предимства на WeiDex
Разработената от него и партньорите му платформа WeiDex има следните важни предимства:

  • Тя елиминира участието на трета страна и самото търгуване се извършва директно между потребителите, благодарение на модела на т.нар. „умни договори“ (smart contracts), който е залегнал в основата на децентрализираната борса. Директното търгуване е възможно благодарение на т.н. „atomic swap„- крипто пробивът, който съкрати допълнително живота на централизираните борси.
  • Липсват какъвто и да било централен „хъб“ и централни органи. Вместо да трупа данни на „облачен“ сървър, за да ги запази в една единствена локация, WeiDex ще дистирибутира тези данни из цялата мрежа и ще съхранява информацията за транзакциите на самия блокчейн. Така ще се предотврати вероятността от каквато и да било загуба на данни.
  • Осигурява пълна сигурност. Рисковете от хакване или падане на сървъра остават в миналото, за да отстъпят място на прозрачността и споделянето. Записването на всяко действие в блокчейна гарантира честност, а липсата на централен „хъб“ елиминира претоварването с „поръчки“ на потребителите.
  • Пълна анонимност – не изисква никакви лични данни като име, имейл или детайли за лична карта.
  • Транзакции от типа „cross-chain“ – WeiDex използва последните новости при блокчейн технологиите, поддържайки статута на иноватор. Ето защо имплементирането на този вид транзакции е цел от първостепенно значение за амбициозния проект.
  • Система от референции, при която ако потребител допринесе за присъединяването на свой познат, ще получи 20% от неговите такси за търгуване. Броят на поканените потребители ще определи и сумата бонуси, постъпили в неговия портфейл.
  • Ниски такси. WeiDex таксува потребителите с минимална или дори никаква сума, а след като бъде достигнато определено ниво на потребление за деня, такси изобщо няма да бъдат събирани.
  • Наличието на WeiDex Token (WDX) – ще осигури много допълнителни ползи и възможности за ползване в рамките на борсата, като може да намали таксите с до 50% и да се превърне в основен инструмент за плащане.
  • Напълно прозрачно разпространение на средствата – всички потребители ще станат част от този процес и ще следят какво се случва със събраните средства.
  • Достъпен и лесен за ползване интерфейс. Най-големият минус на всички предишни децентрализирани борси е сложността на тяхното използване и неясният им интерфейс. WeiDex променя това – той е напълно интуитивен и лесен за управление. Мобилната версия на борсата е един от приоритети на разработчиците.

Компанията, която стои зад проекта се казва WeiChain. Компанията предлага разработване на ICO интелигентни договори, децентрализирани приложения и други. Екипът на компанията се състои от 5 човека. Главният изпълнителен директор е Тито Титов.  Красимир Райков е блокчейн архитект в компанията. Също така той притежава над 5 години опит в разработването на софтуер. Главният технологичен директор на Weidex е Рали Ралев, който притежава опит, свързан със системното администриране и скриптови програмни езици като Ruby on Rails. Павел Ангелов е специалист в интегрирането на облачни решения (cloud solutions). Той е работил за копмании като Telerik и Chaos Group. Стилиян Димов е блокчейн експерт в Weidex. Той притежава над 5 години опит в разработването на уеб сайтове. Също така той опит в програмните езици като Java и Solidity.

Крипто-борсата ще предлага и реферална система. Рефералната система на Weidex предлага 20% комисионна от таксите при обмяна на реферала.
Също така Weidex предлага на своите потребители приложно-програмен интерфейс (API).

Източници: https://coinsvision.com/ и http://www.infostock.bg/