Тransferwise – регистрация и превод – CRYPTO TRADING

Бързи и евтини международни преводи с TransferWise – от IVAYLO HRISTOV

Picture

Ако искаме да преведем някаква сума към сметка в чужда валута или чужда държава (поддържаните валути са около 50) – например към еврова сметка в Германия или сметка в британски паунд в Англия, трябва само да наредим превод в лева към TransferWise и просто да посочим сметката, към която искаме да изпратим парите.
Преводът, който ще заплатим от българската банка към TransferWise, ще бъде от порядъка на 1-2 лв. (нормалната такса за превод в лева) и когато TransferWise получат сумата в лева, ще я преобразуват в желаната валута и ще я изпратят към чуждестранната сметка, която сме посочили.
Таксата варира за различните валути, но най-често е 0.7%, какъвто е случаят при изпращане на лева и получаване на евро. Има допълнителна такса, ако изпращаме пари директно с дебитна/кредитна карта, но във всички случаи таксите се виждат предварително и нищо не остава скрито.

Picture

Сравнение на таксите, които трябва да платим, ако изпратим €500 или €2500 евро с TransferWise или с 5-те най-големи банки в България

Стъпките са няколко, като ще разгледам всяка една от тях по-подробно. Това, което трябва да направим е:

  • Да се регистрираме в TransferWise.
  • Да изберем валутата и сумата, която искаме да изпратим, както и каква валута трябва да пристигне при получателя.
  • Да си попълним данните, както и име + IBAN номер на получателя.
  • Да изберем дали ще преведем парите с дебитна/кредитна карта или по банков път и да извършим превода.

Picture

Регистриране на акаунт в TransferWise

Първо трябва да отворим сайта и да се регистрираме. Ако правим личен акаунт, трябва да изберем Personal, а ако профилът ще е фирмен, тогава трябва да изберем Business.

Създаване на превод
На следващата стъпка трябва да оформим самия превод – каква валута и каква сума ще изпращаме, както и какво трябва да пристигне при получателя.

Picture

Ако натиснем върху текста Show fee breakdown, ще видим точно какви са таксите и ще можем да изберем как да извършим плащането – по банков път или с дебитна/кредитна карта (при които има малка допълнителна такса). В последната стъпка също ще можем да променим начина, по който ще изпратим парите, но за момента можем да изберем Bank transfer.

Picture

Данни за изпращача и за получателя
На първо място трябва да посочим дали ще правим превод от Personal (лична) или Business (служебна) банкова сметка и да въведем съответните данни в страницата след това. Ако е Personal сметка – 3 имена, рожденна дата и адрес. За Business сметка данните са малко по-различни.

Picture

Другата стъпка е да изберем на кой ще изпращаме превода. Вариантите са:

  • Myself – ако ще правим превод към друга наша сметка;
  • Someone else – ако ще изпращаме към друго физическо лице, напр. приятел или член от семейството;
  • Business or charity – към фирма или благотворителна фондация.

Picture

След като изберем някое от трите, ще ни се отвори малък прозорец, където трябва да въведем име (2 имена или име на организация) и IBAN номер (банкова сметка) на получателя.

В някой момент от процеса можем да видим допълнителна стъпка Verification и бъдем попитани за допълнителна информация – например за какво ще използваме текущия акаунт. Ако видим такава страница, можем просто да изберем някоя от опциите от падащото мено – SavingsLiving expencesFamily support или което и да е друго ще свършат работа.
Потвърждение и изпращане на преводаПредпоследната стъпка е да потвърдим дали въведените данни са правилни и евентуално да добавим основание за превода в полето Reference най-долу.
След като всичко изглежда наред и сме потвърдили с Confirm and continue, остава окончателно да изберем как ще извършим транзакцията – с банков превод, с дебитна или с кредитна карта. С банков превод няма допълнителна такса, като при плащане с дебитна или с кредитна карта таксата е между 0% и 0.4%, в зависимост от валутата, от която се изпраща превод.


Picture

При банков превод най-често парите стигат до получателя на следващия работен, а ако използваме карта – отнема само няколко часа. Банковите карти обикновено имат лимити (всяка банка има различни лимити за различните карти, които предлага), така че трябва да го имаме предвид ако искаме да изпратим по-голяма сума.

Ако сме избрали плащане с карта, просто трябва да въведем данните от картата ни в следващия прозорец и това е всичко.

А ако сме избрали варианта с банков превод, трябва за запишем данните от следващата страница и да ги използваме когато изпращаме пари от нашата банката или от онлайн банкирането ни.

Полетата, които трябва да запишем и да използваме за превода са:
To (получател);
IBAN (банкова сметка);
Use this reference (основание за превода);
Bank code (BIC/SWIFT).