изпращане на sepa превод – CRYPTO TRADING

Изпращане на Sepa превод

от IVAYLO HRISTOV
Най-лесните варианти за български граждани е да се използват българските борси . Най-често възможностите в подобни сайтове са да се плати с ePay или с банков превод. Това, което може да е проблем за някои е, че при подобни сайтове курсовете купува-продава обикновено се различават с около 200-300лв., което оскъпява покупката или продажбата на криптовалутата с около 100-150лв. ако търгуваме с цял биткойн.
Единственият начин да избегнем подобни разлики в цените е да търгуваме на крипто борса, каквато е например Kraken. Можем да депозираме определена сума в евро и да купуваме/продаваме бързо и с минимални такси. За да стигнат парите ни до там обаче има няколко препядствия – първо българските банки имат огромни такси за превод във валута и второ – доста банки и финансови институции не поддържат преводи към крипто борси.
Естествено има решение – просто трябва да преминем през 2 посредника и да направим 2-3 превода вместо да правим директно 1 от банката към борсата.
По същество:

 1. Първо трябва да си направим акаунт в Mistertango – те са онлайн банка и при регистрация получавате безплатна сметка в EUR, с IBAN на Ваше име (това е важно, защото борсите изискват преводът да е нареден от Ваше име, не от името на посредника). Без такси за регистрация и без такси за поддръжка. Mistertango са crypto-friendly и поддържат безплатни SEPA преводи в евро към различни крипто борси.
 2. Revolut – правите регистрация и от там изпращаме бързо и лесно пари към приятели и борси.
 3. Monaco – правите регистрация и от там изпращаме бързо и лесно пари към приятели и борси.
 4. Wirex правите регистрация и от там изпращаме бързо и лесно пари към приятели и борси.
 5. Това, което остава, е някак да изпратим пари от банковата ни сметка в лева от българската банка към Mistertango (където да пристигнат в евро). За тази цел има 2 варианта – препоръчвам първия за единични преводи (защото преводът става по-лесно там) и втория ако правим често преводи (сайтът е малко по-сложен и валидацията е по-бавна, но предлага повече възможности).

  • Вариант 1 – правим регистрация в TransferWise – След това въвеждаме сумата, която искаме да преведем и IBAN-а ни в Mistertango. TransferWise ще ни даде тяхна сметка (българска в лева), по която да наредим превода в лева от нашата българска сметка и един код за основания за плащането. Таксата за превод в лева обикновено е около 1 лев. След като изпратим парите към тях, те ще ги преобразуват в евро и ще ги пратят към Mistertango. Щом пристигнат там (обикновено на следващия ден), пускаме безплатен SEPA превод към Kraken и сме готови.
  •  Вариант 2-  правим регистрация в Paysera. След като си валидираме акаунта можем да си захраним безплатно сметката вътре като наредим нормален превод в лева от банката ни (от менюто “Add funds” в Paysera можем да видим IBAN-а и основанието за плащане). Таксите за такъв превод обикновено са около 1 лев. След като пристигнат (обикновено още същия ден ако сме наредили превода сутринта), трябва да ги преобразуваме от менюто “Currency exchange” в Paysera – става мигновено и лесно. И след като вече са евро – да ги изпратим безплатно от менюто “Transfer to a bank” към IBAN-а в Mistertango. Този превод отнема само няколко часа. Щом пристигнат в Mistertango, правим безплатен SEPA превод към Kraken и сме готови.
   • Update 24.10.2016: От Paysera явно имат нова политика и вече отказват транфери между Mistertango и Paysera, ако акаунтът в Mistertango не е също на Ваше име. При някои потребители има отказани трасфери дори и в този случай. Явно все още не са се уточнили какво точно ще поддържат и какво не. За момента е по-препоръчително да се използва Transferwise.

Причината да изращаме парите от TransferWise/Paysera първо към Mistertango и едва от там към Kraken е, че първите не поддържат преводи директно към борси, на които се търгуват крипто валути. Mistertango гледат в бъдещето, подкрепят крипто света и са безплатни – затова са и идеален избор.

Банките освен, че имат супер висока такса за самия превод, също така печелят и от курса “продава” (който се различава от фиксинга по БНБ – 1.95583) при преобразуване на сумата от лева в евро.
Paysera печели само от лека разлика в курса, докато TransferWise имат курс, който често дори е по-добър от на БНБ, но имат 0.7% за сумата над £500.
За да изчисля истинската “Реална такса” при различните методи, съм използвал курса на БНБ за да преобразувам сумата от €500/€2500 евро и след това съм я извадил от това, което би ни излязло при различните посредници и банки. За суми до 2000-3000лв., най-евтиният вариант е TransferWise, за по-големи суми – Paysera.
Спестяването е около 40лв. на превод спрямо директно от българските банки